Siltumnīcas iegāde – ko ņemt vērā pirms iegādāties?

Polikarbonāta siltumnīca 840x500

Siltumnīca ir vērtīgs ieguldījums tiem, kam patīk rušināties dārzā un tiem, kuri vēlas pagarināt dārza labumu audzēšanas sezonu, aizsargāt augus no nelabvēlīgiem laika apstākļiem un gūt lielāku ražu. Pirms pieņem lēmumu par siltumnīcas iegādi, aicinām izpētīt dažādus siltumnīcu variantus un izvērtēt vairākus faktorus. Šajā rakstā aplūkosim svarīgākos aspektus, kas jāņem vērā, kā arī izskatīsim dažādu materiālu siltumnīcas, piemēram, polikarbonāta siltumnīcas, plēves siltumnīcas, stikla siltumnīcas un koka siltumnīcas.

Siltumnīcas materiālu izvēle
Siltumnīcas karkass un tā nozīme
Faktori, kas jāņem vērā pirms siltumnīcas iegādes

Siltumnīcas materiālu izvēle

Izvēloties sev piemērotākos siltumnīcas materiālus, Tu iegūsi labāko iespējamo rezultātu. Materiālu loks, no kā iespējams uzbūvēt siltumnīcu, ir gana plašs – polikarbonāts, plēve, stikls, koks –, tāpēc apdomā materiālu izvēli jau laikus.

Polikarbonāta siltumnīcas

Polikarbonāta siltumnīcas ir ļoti populāras to izcilo izolācijas īpašību un izturības dēļ. Polikarbonāts ir viegls, bet tajā pašā laikā spēcīgs materiāls, kas labi aizsargā augus no UV stariem un nodrošina gaismas caurlaidību. Polikarbonāta paneļi ir izturīgāki pret triecieniem, ja salīdzina ar stiklu, un tie ir arī vieglāk uzstādāmi. Šāda veida siltumnīcas ir arī energoefektīvas, jo tās saglabā siltumu labāk par stikla siltumnīcām, un  tas nozīmē mazākas apkures izmaksas aukstajos mēnešos.

Plēves siltumnīcas

Plēves siltumnīcas ir ekonomisks risinājums, kas ir piemērots tiem, kuri vēlas izmēģināt dārzkopību siltumnīcā, neieguldot lielus finansiālos līdzekļus. Plēve ir viegli uzstādāma un nomaināma, taču tās mūžs ir īsāks, salīdzinot ar polikarbonātu vai stiklu. Plēves siltumnīcas ir mazāk izturīgas pret stipru vēju un sniegu, tāpēc tās var prasīt biežāku uzraudzību un remontu. Tomēr plēves siltumnīcas piedāvā elastību un ātru risinājumu, ja nepieciešams aizsargāt augus sezonas laikā. Iespējams, ka tieši plēves siltumnīca ir Tev piemērotākais variants, ja dārza lietās esi iesācējs un siltumnīcas tēmu esi nolēmis tikai izpētīt.

Stikla siltumnīcas

Stikla siltumnīcas ir tradicionāls risinājums elegantā izpildījumā, turklāt stikla siltumnīcas ir ar lielisku gaismas caurlaidību. Stikls ir ilglaicīgs materiāls, kas nodrošina stabilu mikroklimatu siltumnīcā. Tomēr stikla siltumnīcas var būt trauslas un prasīt rūpīgāku uzstādīšanu, jo stikls ir smags un viegli plīstošs materiāls. Stikla siltumnīcas var būt dārgākas gan iegādes, gan uzturēšanas ziņā, jo tām nepieciešama labāka siltumizolācija salīdzinājumā ar polikarbonāta siltumnīcām.

Siltumnīcas karkass un tā nozīme

Izvēloties siltumnīcu, viens no svarīgākajiem faktoriem ir siltumnīcas karkass. Siltumnīcu karkasi var būt izgatavoti no dažādiem materiāliem, un katram no tiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Piemēram, koks ir dabīgs izolators, kas palīdz saglabāt stabilu temperatūru siltumnīcā, kā arī koka karkasa siltumnīcas var būt pielāgojamas dažādām vajadzībām un dizainiem, taču tās prasa regulāru apkopi, lai aizsargātu koku no mitruma un kaitēkļiem.

Metāla karkasa siltumnīcas

Metāla karkasa siltumnīcas ir izturīgas un stabilas. Tās var būt izgatavotas no tērauda vai alumīnija. Tērauda karkasi ir ļoti izturīgi pret mehānisku ietekmi, bet tie var būt pakļauti korozijai, ja nav pienācīgi apstrādāti. Alumīnija karkasi ir vieglāki un korozijizturīgi, taču tie var būt mazāk izturīgi pret lielām slodzēm salīdzinājumā ar tēraudu. Metāla karkasa siltumnīcas ir laba izvēle, ja nepieciešama stabilitāte un ilgtermiņa risinājums.

Koka karkasa siltumnīcas

Koka karkasa siltumnīcas, kā jau iepriekš minējām, piedāvā dabisku izskatu un labu siltumizolāciju. Koks ir viegli apstrādājams materiāls, kas ļauj pielāgot siltumnīcas dizainu individuālajām vajadzībām. Tomēr koka karkasi prasa regulāru apkopi, lai novērstu bojājumus no mitruma un kukaiņiem. Koka karkasa siltumnīcas ir lieliska izvēle tiem, kuri vēlas piešķirt savam dārzam dabisku un estētiski patīkamu izskatu.

Plastmasas karkasa siltumnīcas

Plastmasas karkasa siltumnīcas ir vieglas un salīdzinoši ātri uzstādāmas. Plastmasa ir izturīga pret koroziju un neprasa tik daudz apkopes kā metāls vai koks. Tomēr plastmasas karkasi var nebūt tik izturīgi pret mehānisku ietekmi un lielām slodzēm, tāpēc tie ir piemēroti mazākām un vieglākām konstrukcijām. Plastmasas karkasa siltumnīcas ir laba izvēle, ja meklējat vieglu un ekonomisku risinājumu.

Stikla siltumnīca 800x500

Faktori, kas jāņem vērā pirms siltumnīcas iegādes

Vietas izvēle

Pareiza vietas izvēle ir būtiska siltumnīcas efektivitātei. Siltumnīca jānovieto vietā, kur tā saņems maksimālu saules gaismu, vēlams, lai tā būtu saulaina visu dienu. Jāņem vērā arī vēja aizsardzība – izvairieties no vietām, kur var būt stipri vēji, vai arī nodrošiniet lielāku aizsardzību ar vējlaužiem vai citām konstrukcijām.

Ventilācija

Labai ventilācijai ir liela nozīme siltumnīcas mikroklimata uzturēšanā. Bez pietiekamas ventilācijas siltumnīcā var uzkrāties pārāk daudz siltuma un mitruma, kas var radīt labvēlīgus apstākļus augu slimībām un kaitēkļiem. Parūpējies par to, lai siltumnīcā būtu pietiekami daudz ventilācijas atveru vai logu, ko var atvērt, lai regulētu temperatūru un mitruma līmeni.

Apūdeņošana

Apūdeņošana ir būtisks aspekts siltumnīcas uzturēšanā. Automātiskās apūdeņošanas sistēmas var ievērojami atvieglot šo procesu, īpaši lielākās siltumnīcās. Pārliecinies, ka apūdeņošanas sistēma ir pielāgojama un atbilst Tavu audzējamo augu prasībām.

Budžets

Budžets ir viens no galvenajiem faktoriem, kas Tevi ietekmēs, pieņemot lēmumu par siltumnīcas iegādi. Plāno savu budžetu, ņemot vērā ne tikai pašas siltumnīcas izmaksas, bet arī uzstādīšanas, apkopes un ekspluatācijas izmaksas. Dažādi materiāli un dizaini var ievērojami atšķirties cenā, tāpēc izvēlies risinājumu, kas ir atbilstošs Tavām finansiālajām iespējām un vajadzībām.

Ja nepieciešama finansiāla palīdzība, Aizdevums.lv sniedz iespēju iegūt naudas kredītu līdz pat 15 000 eiro. Naudas kredīts ir noderīgs risinājums, kas ļauj iegūt nepieciešamos naudas līdzekļus savu vajadzību un vēlmju īstenošanai. Saņemot naudas aizdevumu, Tu to varēsi brīvi tērēt saviem mērķiem un iecerēm, piemēram, siltumnīcas iegādei, bet varbūt Tavi plāni mainīsies un Tu ar aizdevumu varēsi rīkoties arī citādi – doties ceļojumā,  iegādāties lielāku pirkumu, parūpēties par savu veselību, uzlabot mājokļa energoefektivitāti vai jebko citu. Aizdevums.lv klientam neuzliek par pienākumu saņemto naudas summu iztērēt kādam konkrētam pirkumam.

Aizdevums.lv Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Uzstādīšana un montāža

Siltumnīcas uzstādīšana var būt sarežģīts process, kurā nepieciešamas noteiktas prasmes un speciāli rīki. Dažas siltumnīcas var uzstādīt saviem spēkiem, bet citas – veiksmīgāk uzstādīs profesionāļi, kas ar to nodarbojas dienu dienā. Pārliecinies, ka esi iepazinies ar uzstādīšanas prasībām un nepieciešamajiem resursiem pirms veic siltumnīcas iegādi.

Siltumnīcas izmērs un dizains

Siltumnīcas izmērs un dizains ir atkarīgs no Tavām vajadzībām un pieejamās vietas. Izvēloties siltumnīcas izmēru, ņem vērā, cik daudz un kāda veida augus plānots audzēt. Lielākas siltumnīcas piedāvā vairāk vietas un elastības, taču tām vajadzīgi arī plašāki resursi uzstādīšanai un uzturēšanai.

Siltumnīcas iegāde ir nozīmīgs lēmums, kas var ievērojami ietekmēt Tavu dārzkopības pieredzi un ražu. Izvēloties siltumnīcu, ir svarīgi rūpīgi izpētīt un izvērtēt dažādās iespējas, ņemot vērā materiālu īpašības, siltumnīcas karkasa izturību un Tavas individuālās vajadzības. Polikarbonāta, plēves, stikla un koka siltumnīcas piedāvā dažādas priekšrocības un trūkumus, un katrs risinājums būs piemērots atšķirīgām situācijām un budžetiem. Pareizi izvēlēta un uzstādīta siltumnīca var kļūt par dārza centrālo elementu, kas nodrošina bagātīgu un kvalitatīvu ražu daudzus gadus.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.