Padomi, kā izvēlēties savu pirmo motociklu

Balts, BMW motocikls, kurš ir novietots ceļa vidū. Fonā riet saule.

Motocikla izvēle ir nozīmīgs solis ikviena motobraucēja dzīvē, it īpaši, ja tas ir pirmais motocikls. Tas var būt aizraujošs, bet arī sarežģīts process, jo tirgū ir pieejams plašs dažādu modeļu un zīmolu klāsts. Šajā bloga rakstā mēs apskatīsim dažādus aspektus, kas jāņem vērā, izvēloties savu pirmo motociklu. Populārākie, iespējams, ir Yamaha motocikli, BMW motocikli, Suzuki motocikli un motocikli Honda, taču apsvēršanas vērti noteikti ir arī citi motocikli. Kā pirmais motocikls lielisks varētu būt arī lietots motocikls, tad nu arī šajā gadījumā jāaplūko šīs izvēles priekšrocības un trūkumi.

Kādas ir Tavas vajadzības un vadīšanas prasmes?
Populārākie zīmoli un modeļi
Lietoti motocikli
Drošība uz ceļa un motocikla apdrošināšana
Braukšanas apmācība
Izmaksu apsvērumi
Testa brauciens

Kādas ir Tavas vajadzības un vadīšanas prasmes?

Pirms motocikla izvēles, jāapzinās savas vajadzības un pašreizējais braukšanas prasmju līmenis. Vai plāno braukt pa pilsētu vai lauku ceļiem, vai veiksi garākus pārbraucienus pa valsti vai Eiropu, vai brauksi katru dienu vai tikai pāris reizes sezonā? Pilsētai piemērotāks būs viegls un manevrētspējīgs motocikls, kamēr garākos ceļojumos un ātrgaitas ceļos atbilstošāks būs jaudīgs un stabils modelis. Ar mazākas kubatūras (125-300 kubikcentimetru diapazonā) motociklu pamatus apgūt būs vieglāk. Arī kontrole pār mazas kubatūras transportlīdzekli būs nepiespiestāka.

Populārākie zīmoli un modeļi

Yamaha motocikli

Yamaha ir viens no pasaules vadošajiem motociklu ražotājiem, kas piedāvā plašu modeļu klāstu – piemērotu dažādiem braukšanas stiliem un pieredzes līmeņiem. Yamaha YZF-R3 ir lielisks starta līmeņa sporta motocikls, kas piedāvā labu jaudas un svara attiecību, padarot to viegli vadāmu iesācējiem. Ja meklē ko vairāk piemērotu pilsētas braukšanai, Yamaha MT-03 ir vēl viena lieliska izvēle, kurā stilīgs dizains apvienots ar praktiskumu.

BMW motocikli

BMW ir pazīstami ar saviem inovatīvajiem un augstas kvalitātes motocikliem. BMW G 310 R ir lielisks iesācēja modelis, kas piedāvā vācu precizitāti un uzticamību. Tā vieglais un kompaktais dizains padara to ideālu pilsētas braucieniem, savukārt jauda un stabilitāte ļauj baudīt arī garākus izbraucienus. BMW motocikli ir nedaudz dārgāki, taču to kvalitāte un tehnoloģijas bieži vien attaisno cenu.

Elektro motocikls

Arvien populārāks kļūst arī elektro motocikls. Tas ir kluss un nodrošina nulles izmešus, kā arī mazākus uzturēšanas izdevumus. Elektro motocikli pieaugušajiem (nejaukt ar bērnu zemas jaudas motocikliem) nodrošina ne vien ierastās motocikla iespējas, bet arī sniedz iespēju pārvietoties videi draudzīgi. Viens no populārākajiem elektro motocikliem ir Zero Motorcycles S modelis. Elektriskie motockli piedāvā iespaidīgu veiktspēju un izturību, kā arī ilgstošu akumulatora darbības laiku. Elektro motocikli ir ideāli piemēroti tiem, kam rūp vide, uz to atstātā ietekme un mūsdienu tehnoloģiju priekšrocības, kas nodrošina izcilu komforta līmeni.

Suzuki motocikli

Suzuki ir labi pazīstami, uzticami un vieglāk pieejami. Suzuki GSX250R ir populāra izvēle iesācēju vidū, jo tie ir viegli vadāmi un nodrošina labu jaudu. Suzuki motocikla ergonomiskais dizains nodrošina ērtu braukšanu gan pilsētā, gan uz lielceļiem. Suzuki motocikli ir arī salīdzinoši viegli uzturami, kas ir svarīgs faktors pirmreizējiem pircējiem.

Honda motocikli

Honda ir viena no pazīstamākajām un populārākajām motociklu markām pasaulē. Honda CB300R ir lielisks sākuma līmeņa motocikls ar teicamu veiktspēju un mūsdienīgu dizainu. Tam ir viegla vadāmība un tas nodrošina nepieciešamo komfortu, kas ir ideāli piemērots gan pilsētas, gan garākiem braucieniem. Honda motocikli ir sevi pierādījuši un uzticami, turklāt tie paredzēti ilgtermiņa izmantošanai, kas padara tos par drošu izvēli iesācējiem.

Lietoti motocikli

Pirmajam motociklam ne vienmēr jābūt jaunam. Lietoti motocikli var būt lieliska alternatīva, jo tie bieži vien ir pieejami par zemāku cenu nekā jauni modeļi, un daudziem no tiem jau ir veikti nepieciešamie apkopes darbi. Pērkot lietotu motociklu, ir svarīgi veikt rūpīgu pārbaudi, lai pārliecinātos, ka tas ir labā stāvoklī un nav bijis smagi bojāts. Pārbaudi lietota motocikla servisa vēsturi un, ja iespējams, konsultējies ar pieredzējušu mehāniķi!

Lietota motocikla priekšrocības un trūkumi

Lietoti motocikli nodrošina vairākas priekšrocības. Pirmkārt, tie ir lētāki nekā pilnīgi jauni modeļi, otrkārt, daudzi lietoti motocikli jau ir aprīkoti ar dažādiem uzlabojumiem un aksesuāriem, kas varētu būt nepieciešami jauna motocikla īpašniekam. Tomēr lietotam motociklam var būt arī trūkumi – tas var būt nolietots un tam jāparedz biežāka apkope. Atceries, ka ir jāizvērtē motocikla stāvoklis un jāpārbauda tā vēsture, lai izvairītos no negaidītiem izdevumiem.

Drošība uz ceļa un motocikla apdrošināšana

Drošība ir prioritāte. Vienmēr uzvelc nepieciešamo aizsargaprīkojumu: ķiveri, aizsargtērpu, cimdus un zābakus. Augstas kvalitātes drošības aprīkojums var glābt Tavu dzīvību, tāpēc noteikti ir vērts investēt kvalitatīvās lietās. Tāpat ir svarīgi apsvērt motocikla apdrošināšanu. Izpēti dažādas apdrošināšanas iespējas un izvēlies tādu, kas nodrošina labu segumu un kam ir pieņemama cena.

Drošības aprīkojuma izvēle

Ķivere ir vissvarīgākais drošības elements. Iegādājies tādu motocikla ķiveri, kas atbilst drošības standartiem un ir ērta valkāšanai. Aizsargtērps, cimdi un zābaki arī ir būtiski, lai aizsargātu ķermeni kritiena gadījumā. Izvēloties drošības aprīkojumu, pārliecinies, ka tas ir izgatavots no augstas kvalitātes materiāliem un sniedz labu aizsardzību pret triecieniem.

Braukšanas apmācība

Ja vēl neesi ieguvis motocikla vadītāja apliecību, Tev noteikti jāapmeklē braukšanas kursi. Tajos iegūsi nepieciešamās prasmes un zināšanas. Motociklu braukšanas apmācības ir plaši pieejamas. Tajās apgūsi gan teoriju, gan braukšanas pamatus, kas ne tikai ievērojami uzlabos Tavas braukšanas iemaņas, bet arī sniegs lielāku pārliecību uz ceļa.

Braukšanas kursi – priekšnoteikums, lai pārvietotos pa ceļu

Mācību laikā instruktors parādīs, kā pareizi apstāties, pagriezties un izvairīties no šķēršļiem, kas ir būtiskas prasmes ikvienam motociklistam. Treniņos novērosi un attīstīsi savu koordināciju, līdzsvara sajūtu un emocionālo noturību dažādās situācijas uz ceļa. Apgūstot braukšanas pamatus profesionāļu vadībā, Tu jutīsies drošāk un pārliecinātāks uz ceļa. Kursu noslēgumā, lai varētu pārvietoties pa ceļiem, obligāta, protams, ir A kategorijas braukšanas apliecības jeb motocikla vadīšanas tiesību iegūšana.

Izmaksu apsvērumi

Jāparedz, ka sākotnējo motocikla iegādes cenu papildinās citas izmaksas, piemēram, motocikla uzturēšana, degviela, apdrošināšana un aprīkojums. Motocikla uzturēšanas izmaksas var atšķirties atkarībā no tā modeļa un zīmola. Piemēram, BMW motocikliem var būt augstākas uzturēšanas izmaksas, ja salīdzina ar Suzuki vai Yamaha motocikliem. Savukārt elektro motocikli var būt ekonomiskāki, raugoties ilgtermiņā, jo tiem nav nepieciešama degviela un to uzturēšana ir vienkāršāka.

Motocikla uzturēšanas padomi

Regulāra motocikla apkope ir būtiska, lai nodrošinātu tā ilgtspēju un Tavu drošību uz ceļa. Regulāri pārbaudi riepu spiedienu, bremžu stāvokli un eļļas līmeni. Veic tehnisko apkopi saskaņā ar ražotāja norādījumiem un neaizmirsti arī par sezonālo uzturēšanu, piemēram, jāparedz izmaksas motocikla sagatavošanai un uzglabāšanai aukstajos gada mēnešos.

sieviete brauc pa šoseju ar motociklu. Fonā redzami kalni un rietoša saule.

Testa brauciens

Pirms veic izvēli, noteikti dodies testa braucienā. Tas ļaus Tev justies pārliecinātāk par savu izvēli un nodrošinās, ka motocikls atbilst Taviem izmēriem un braukšanas stilam. Testa braucienā pievērs uzmanību motocikla vadāmībai, komfortam un jaudai. Vēl vēro, kā motocikls uzvedas dažādos apstākļos – pilsētas satiksmē, uz šosejas un pagriezienos. Pārbaudi bremžu darbību un sēdēšanas ērtumu. Ņem vērā arī redzamību spoguļos un kopējo vadāmības sajūtu.

Izvēloties savu pirmo motociklu, svarīgi apsvērt savas vajadzības, budžetu un prasmju līmeni. Yamaha motocikli, BMW motocikli, Suzuki motocikli un motocikli Honda piedāvā plašu modeļu klāstu, kas piemēroti dažādiem braukšanas stiliem un pieredzes līmeņiem. Neaizmirsti arī par elektro motocikliem, kas kļūst arvien populārāki un piedāvā daudz priekšrocību. Ja budžets ir ierobežots, apsver iespēju iegādāties lietotu motociklu, taču  pārliecinies par tā tehnisko stāvokli.

Vēl vēlamies atgādināt, ka 125cc motocikli (jeb motocikli līdz 125 cm3) bez papildu kategorijas iegūšanas ir vadāmi B kategorijas vadītāja apliecības īpašniekiem. Iespējams, ka šāda tipa motocikls ir tas, ko Tu meklē.

Drošība un transportlīdzekļa apdrošināšana ir būtiski faktori, tāpēc investē augstas kvalitātes aizsargaprīkojumā un izvēlies piemērotu apdrošināšanas polisi. Braukšanas un teorijas apmācības, kā arī testa brauciens ar potenciālo motociklu palīdzēs Tev iegūt nepieciešamo pārliecību un nodrošinās, ka izvēlētais motocikls atbilst Tavām vajadzībām.

Atceries, ka pirmais motocikls ir tikai sākums aizraujošam piedzīvojumam. Izvēloties atbilstošāko motociklu, Tu varēsi pilnībā izbaudīt braukšanu un brīvības sajūtu, ko sniedz motocikls, un, iespējams, ka jau tuvā nākotnē Tu būsi gatavs pāriet uz vēl jaudīgāku un tehniski attīstītāku motocikla modeli. Šādā gadījumā Tev var noderēt Aizdevums.lv auto kredīts līdz 25 000 EUR, kas piemērots arī motocikla iegādei. Viens no nosacījumiem, lai kredītu iegūtu, – kāroto transportlīdzekli ir iespējams piereģistrēt CSDD.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.