Padomi garākam ceļojumam ar auto

Dzeltena mašīna, kura ir apkrāmēta ar ceļojuma koferiem un somām ir gatava ceļojumam.

Garāks ceļojums ar auto ir lieliska iespēja iepazīt jaunas vietas, izbaudīt dažādus piedzīvojumus un radīt neaizmirstamas atmiņas. Šajā rakstā apskatīsim dažus padomus, kas palīdzēs sagatavoties un izbaudīt ceļojumu neatkarīgi no tā, vai plāno doties uz Poliju, Igauniju, Lietuvu vai izvēlies ceļot tepat pa Latviju.

Ceļojuma maršruta plānošana
Sagatavo savu auto
Līdzi ņemamo mantu saraksts
Ceļojums pa Latviju
Ceļojums uz Poliju ar auto
Ceļojums uz Igauniju ar auto
Ceļojums uz Lietuvu ar auto
Ceļojuma plānošana dažādiem laika periodiem
Ceļojuma plānotāja izmantošana

Ceļojuma maršruta plānošana

Pirmais un svarīgākais solis, gatavojoties ceļojumam ar auto, ir rūpīga ceļojuma maršruta plānošana. Šeit ir daži padomi, kas palīdzēs veiksmīgi izplānot ceļojumu:

  1. Izvēlies galamērķus un apstāšanās vietas.
    Izplāno savus ceļojuma pieturas punktus un apskati, kuras vietas vēlies apmeklēt. Iespējams, Tev un ģimenei patiktu ceļojums uz Poliju ar auto – apsver Varšavas, Krakovas vai Gdaņskas apskati! Savukārt ceļojums uz Igauniju ar auto ļautu apskatīt, piemēram, Tallinu, Pērnavu vai Sāremā salu, bet ceļojums uz Lietuvu ar auto iepazīstinātu ar Kauņas, Viļņas vai Klaipēdas skaistākajām vietām.
  2. Izveido detalizētu maršrutu.
    Izmanto ceļojuma plānotāju, lai izveidotu detalizētu maršruta plānu, iekļaujot visus apstāšanās punktus, ēdināšanas vietas, apskates objektus un naktsmītnes. Šis solis ir īpaši svarīgs, lai nodrošinātu pietiekami daudz laika visu plānoto vietu apskatei. Izplānojot maršrutu rūpīgi, varēsi bez steigas izbaudīt galamērķus sniegtās iespējas.
  3. Pārliecinies par ceļu stāvokli, satiksmes noteikumiem un ierobežojumiem.
    Pirms ceļojuma sākuma pārliecinies, ka esi informēts par maršrutā iekļauto ceļu stāvokli, satiksmes noteikumiem katrā valstī un iespējamajiem maršruta ierobežojumiem. Tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, nodrošinās drošu braukšanu un ļaus iekļauties ieplānotajā laika periodā.

Sagatavo savu auto

Tavs auto ir gluži vai kā uzticams ceļabiedrs, tāpēc ir svarīgi parūpēties, ka tas ir pilnībā gatavs garākam ceļojumam. Zemāk minētas dažas lietas, kas būtu jāņem vērā:

  1. Tehniskā apskate.
    Pirms garāka ceļojuma sākuma veic auto tehnisku apskati, lai pārliecinātos, ka auto ir labā tehniskā stāvoklī. Pārbaudi riepas, bremzes, dzinēju, eļļu, degvielas un logu šķidruma daudzumu un citas nozīmīgas detaļas.
  2. Aprīkojums.
    Pārliecinies, ka Tavs auto ir aprīkots ar visiem nepieciešamajiem instrumentiem un rezerves daļām, piemēram, rezerves riepu, domkratu, pirmās palīdzības komplektu jeb aptieciņu un avārijas trīsstūri. Parūpējies, lai auto atrodas arī skrūvgriezis, nazis, šķēres, kabatas lukturītis un atstarojoša veste. Iespējams, vērtīgi paņemt līdzi arī kādas pretsāpju zāles un gremošanas traucējumu novērsošus medikamentus. Īpaši nozīmīgi ir parūpēties par bērnu aptieciņu jeb medikamentiem, kas domāti bērniem. Ja ceļā dodies kopā ar mazajiem ģimenes locekļiem, sagatavojies visdažādākajiem scenārijiem.
  3. Komforts.
    Parūpējies par to, lai Tavs auto ir ērts ilgstošai braukšanai.
    Pārbaudi, vai auto sēdekļi ir noregulēti ērtā leņķī, vai ir pietiekami daudz vietas mantām un vai ir pieejamas ērtības, piemēram, vai darbojas gaisa kondicionieris, vai auto ir iespējams lādēt telefonu un saslēgt to ar audio sistēmu.

Līdzi ņemamo mantu saraksts

Lai ceļojums būtu veiksmīgs, svarīgi sagatavot labi izplānotu līdzi ņemamo mantu sarakstu. Šeit daži ieteikumi:

  1. Dokumenti.
    Neaizmirsti paņemt līdzi pasi vai ID karti, autovadītāja apliecību, automašīnas dokumentus un apdrošināšanas polises. Ja ceļo uz Poliju ar auto, Igauniju vai Lietuvu, pārliecinies, ka gan Tev, gan līdzbraucējiem ir visi nepieciešamie ceļošanas dokumenti.
  2. Apģērbs.
    Ņem līdzi ērtu un praktisku apģērbu, kas atbilst laikapstākļiem un plānotajām aktivitātēm. Atceries par lietusmēteli, ērtiem apaviem un dažām siltām drēbēm. Par ļaunu nenāks arī dažas rezerves drēbes.
  3. Pārtika un dzērieni.
    Paņem līdzi pārtiku un dzērienus, it īpaši, ja plāno ceļot uz attālākām vietām. Papildu komfortu sagādās arī kādi našķi un uzkodas, jo ne vienmēr, kad sagribēsies ko uzkost, pa ceļam būs veikals vai degvielas uzpildes stacija, turklāt bieža apstāšanās var izjauktu saplānoto maršrutu.
  4. Izklaide.
    Lai ceļojums būtu interesantāks, paņem līdzi kādu grāmatu vai galda spēli, ko labprāt spēlēs arī Tavi ceļabiedri. Iespējams, ceļojuma plāni nedaudz mainīsies un parādīsies kāds brīvs brīdis. Lai nebūtu jāgarlaikojas, varēsi likt lietā līdzi paņemto atribūtiku.

Aizdevums.lv Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Ceļojums pa Latviju

Latvija piedāvā daudz skaistu un interesantu vietu, ko apmeklēt. Zemāk minēti daži ieteikumi, kur doties, ceļojot pa Latviju:

  • Gaujas Nacionālais parks.
    Šis parks ir ideāls dabas mīļotājiem. Tajā iespējams izbaudīt skaistu, neskartu dabu – takas, upes krastus un alas.
  • Kurzemes puse.
    Apmeklē Liepāju, Ventspili vai citu Kurzemes piejūras pilsētu, lai izbaudītu jūras šarmu un vēsturiskos apskates objektus.
  • Latgale.
    Latgale ir pazīstama ar saviem ezeriem un skaistajām dabas ainavām. Dodieties uz Daugavpili, Aglonu vai citām Latgales noslēpumainajām vietām.

Ceļojums uz Poliju ar auto

Ceļojums uz Poliju ar auto piedāvā iespēju iepazīt bagātu kultūras un vēsturisko mantojumu. Daži ieteikumi ceļojuma maršruta plānošanai Polijā:

  • Varšava.
    Polijas galvaspilsēta piedāvā daudz muzeju, vēsturisku ēku un skaistu parku. Varšava ir arī lielisks sākuma punkts, lai izpētītu citas Polijas daļas.
  • Krakova.
    Krakovas vecpilsēta ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un ir viena no Polijas skaistākajām pilsētām. Pilsēta ir slavena, pateicoties vēsturiskajai arhitektūrai un kultūras objektiem.
  • Gdaņska.
    Šī piejūras pilsēta ir pazīstama vēsturiskās ostas un skaistās arhitektūras dēļ. Gdaņska piedāvā arī lieliskas iespējas baudīt jūras veltes un laiskoties smilšainā pludmalē.

Ceļojums uz Igauniju ar auto

Ceļojums uz Igauniju ar auto ir laba ideja, ja gribi izbaudīt skaistas dabas ainavas un bagātu vēsturi. Plānojot ceļojuma maršrutu pa Igauniju, aicinām apdomāt šos galamērķus:

  • Tallina
    Igaunijas galvaspilsēta ir pazīstama ar savu viduslaiku vecpilsētu, kas ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Tallina piedāvā interesantu muzeju apskati, vēsturisku ēku šarmu un daudzpusīgus kultūras pasākumus.
  • Pērnava.
    Šī kūrortpilsēta ir populāra, pateicoties smilšainajām pludmalēm un SPA centriem. Pērnava ir lieliska vieta, kur atpūsties un baudīt jūras priekus.
  • Sāremā sala.
    Igaunijas lielākā sala ar skaistām dabas ainavām, vēsturiskām pilīm un unikālām tradīcijām ir piemērota vieta, kur izbaudīt gan dabas daili, gan mieru un klusumu.

Ceļojums uz Lietuvu ar auto

Ceļojums uz Lietuvu ar auto ļaus iepazīt bagātīgo Lietuvas kultūras un vēsturisko mantojumu. Šeit ir daži ieteikumi ceļojuma maršruta plānošanai Lietuvā:

  • Viļņa.
    Lietuvas galvaspilsētā redzēsi vēsturiskas ēkas, muzejus un kultūras objektus. Arī Viļņas vecpilsēta ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un ir slavena ar savu skaisto arhitektūru.
  • Kauņa.
    Lietuvas otra lielākā pilsēta ir zināma sava vēsturiskā centra un kultūras objektu dēļ. Kauņa piedāvā arī daudz izklaides iespēju un neatkārtojamas ēdienu baudīšanas vietas.
  • Klaipēda.
    Šī piejūras pilsēta apburs Tevi ar ostas rajonu un jūras velšu restorāniem. Klaipēda ir arī lieliska vieta, kur baudīt atpūtu pludmalē un jūras aktivitātes.

Atvērtajā auto bagāžniekā apsēdies suns, kurš ir gatavs ceļojumam ar auto. Tajā vēl ir redzams jogas paklājiņš, makšķernieka krēsls, ģitāra un pārvietojamā ledus kaste.

Ceļojuma plānošana dažādiem laika periodiem

Atkarībā no tā, cik daudz laika paredzēts atvēlēt ceļojumam, vari izplānot dažādus ceļojuma maršrutus. Daži ieteikumi, ko aicinām apdomāt, plānojot ceļojumu ar auto:

  • 2 dienu ceļojumi.
    Ja ceļojumā vari pavadīt tikai divas dienas, izvēlies tuvākus galamērķus un koncentrējies uz pāris apskates vietu apmeklēšanu. Piemēram, ceļojums pa Latviju var ietvert Kurzemes puses apceļošanu – Kuldīgas pilsētas un Jūrkalnes stāvkrasta apskati.
  • 4 dienu ceļojumi.
    Četrās dienās varat ieplānot apskatīt nedaudz vairāk, dodoties garākā maršrutā. Piemēram, ceļojums uz Lietuvu ar auto četrās dienās var Tevi izvest cauri maršrutam pa Viļņu, Kauņu un Traķu pili.
  • Nedēļas ceļojums.
    Ja Tavā rīcībā ir vesela nedēļa, izplāno maršrutu, kas ļautu paviesoties vairākās valstīs vai pilsētās. Piemēram, ceļojums uz Poliju ar auto, kurā iekļauts Varšavas, Krakovas un Gdaņskas apmeklējums, vai arī kombinēts ceļojums pa Igaunijas un Latvijas pilsētām.

Ceļojuma plānotāja izmantošana

Lai nodrošinātu veiksmīgu ceļojumu, iesakām izmantot ceļojuma plānotāju. Ceļojuma plānotājs palīdzēs izveidot detalizētu maršrutu, iekļaujot apstāšanās vietas, restorānus, kafejnīcas, veikalus un naktsmītnes. Tas arī palīdzēs paredzēt provizorisko laiku un nodrošinās, ka nepabrauc garām nevienai apskates vērtai vietai. Kā ceļojuma plānotāju ērti izmantot kādu no lietotnēm, ko droši var lejupielādēt, piemēram, “Google Play” vai “App Store”. Vari izmēģināt arī, piemēram, Latvia Travel maršruta plānotāju.

Garāks ceļojums ar auto var būt aizraujošs piedzīvojums, kas sniedz iespēju izbaudīt neredzētus nostūrus. Neatkarīgi no tā, vai plāno ceļojumu uz Poliju ar auto, ceļojumu uz Igauniju ar auto vai ceļojumu uz Lietuvu ar auto, rūpīga ceļojuma maršruta plānošana un sagatavošanās palīdzēs Tev izbaudīt katru ceļojuma mirkli. Arī ceļojums pa Latviju var kļūt par piedzīvojumu, ja vien izplāno dažādu neparastu un aizraujošu vietu apskati.

 

Lasi un smelies idejas par līdzīgām tēmām mūsu bloga sadaļā Dažādi.

 

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.