Kā palielināt īpašuma energoefektivitāti?

Energoefektivitāte nozīmē izmantot mazāk enerģijas, lai paveiktu to pašu darbu.

Īpašumu energoefektivitāte ir ne vien videi draudzīga izvēle, bet arī gudra rīcība finansiālās situācijas uzlabošanai, turklāt tā ir viens no galvenajiem faktoriem īpašuma vērtēšanā. Tā kā enerģijas izmaksas turpina pieaugt un klimata pārmaiņu ietekme kļūst arvien pamanāmāka, nekustamo īpašumu saimnieki arvien vairāk meklē veidus, kā savas ēkas padarīt vēl energoefektīvākas. Neatkarīgi no tā, vai esi mājas īpašnieks vai īpašuma pārvaldnieks, ir vairāki veidi, kurus īstenojot, Tu vari palielināt sava īpašuma energoefektivitāti. Šajā rakstā mēs apskatīsim dažas no efektīvākajām metodēm, tostarp siltumsūkņu izmantošanu, apkures sistēmu optimizēšanu un saules paneļu uzstādīšanu, kā arī pievērsīsimies ēkas energoefektivitātes klases tēmai.

Kas ir energoefektivitāte? 

Energoefektivitāte nozīmē izmantot mazāk enerģijas, lai paveiktu to pašu darbu. Tas palīdz samazināt izmaksas un mazināt negatīvo ietekmi uz vidi. Īpašuma energoefektivitāte ir siltumenerģijas un elektroenerģijas apjoms, kas nodrošina ikdienai nepieciešamo procesu, piemēram, apgaismojuma, apkures, karstā ūdens apgādi u. c. norisi īpašumā. Tālāk rakstā apskatīsim veidus, kā iespējams palielināt īpašuma energoefektivitāti.

Ēkas energoefektivitātes klase – izproti un uzlabo

Pirms ķeries pie energoefektivitātes uzlabojumiem, ir jāizprot savas ēkas energoefektivitātes klase. Energoefektivitātes klase, kas bieži attēlota energoefektivitātes sertifikātos (EPC), tiek atainota skalā no A (visefektīvākā) līdz G (vismazāk efektīva). Šīs klases ataino to, cik energoefektīvs ir īpašums, un to pamatā ir tādi faktori kā izolācija, apkures sistēmas un atjaunojamo enerģijas avotu izmantošana. Tava īpašuma energoefektivitātes klases uzlabošana ne tikai samazinās rēķinus par enerģiju, bet arī palielinās īpašuma tirgus vērtību. Regulāri energoauditi var palīdzēt noteikt uzlabojumu jomas un izsekot progresam laika gaitā.

Izolācija – energoefektivitātes pamats

Pārdomāta izolācija ir īpašuma energoefektivitātes stūrakmens. Pareiza sienu, jumtu un grīdu izolācija var ievērojami samazināt siltuma zudumus, saglabājot īpašumu siltāku aukstajos gada mēnešos un vēsumu – vasarā. Dažas lietas, kam pievērst uzmanību:

  • jumtu un bēniņu izolācija – tā kā karstums paceļas no zemāka līmeņa uz augšu, tad nepietiekami izolēts jumts var izraisīt ievērojamus siltuma zudumus. Bēniņu vai jumta stāvu siltināšana ir viens no visrentablākajiem veidiem, kā uzlabot īpašuma energoefektivitāti;
  • sienu izolācija – atkarībā no īpašuma sienu veida, nepieciešamas atšķirīgas izolācijas metodes;
  • grīdu izolācija – izolācija zem grīdas dēļiem var novērst siltuma izplūšanu zem grīdas.

Aizdevums.lv EKO kredīts līdz 20 000 EUR

Apkures sistēmas modernizācija – izvēlies piemērotāko savām vajadzībām

Viens no lielākajiem enerģijas patērētājiem īpašumā ir apkures sistēma. Mūsdienīgas, energoefektīvas apkures sistēma var būtiski mainīt Tava īpašuma enerģijas patēriņu un izmaksas. Mūsdienīgi apkures sistēmu veidi:

  • granulu katli – granulu katlu izmantošana apkurē ir labāks veids īpašuma apkurei, ja salīdzina ar malkas apkuri, taču tas ir mazāk efektīvs kā siltumsūknis;
  • siltumsūkņi – tā ir efektīva alternatīva tradicionālajām apkures sistēmām. Tie darbojas, iegūstot siltumu no gaisa vai zemes un pārnesot to iekštelpās. Siltumsūkņi patērē mazāk elektroenerģijas, lai saražotu tādu pašu siltuma daudzumu, salīdzinot ar parastajiem elektriskajiem sildītājiem. Ir pieejami arī siltumsūkņi ar saules paneļiem – izmantojot saules paneļus siltumsūkņa darbības nodrošināšanai, Tu ar paša saražoto saules enerģiju parūpēsies par stabilu enerģijas cenu un zemākām izmaksām;
  • viedie apkures termostati – tie ļauj kontrolēt apkures sistēmu daudz precīzāk, jo automātiski pielāgo temperatūru, balstoties uz individuālajiem ēkas rādītājiem un Tavām norādītājām vēlmēm. Tie ļauj arī ietaupīt enerģiju, kad neatrodies mājās vai baudi naktsmieru.

Saules enerģijas izmantošana ar saules paneļiem

Saules paneļi ir viens no populārākajiem atjaunojamās enerģijas risinājumiem īpašumos. Pārvēršot saules gaismu elektrībā, saules paneļi var ievērojami samazināt tīkla jaudas ietekmi un patērētās enerģijas rēķinus. Pāris lietas, kas jāņem vērā, izvēloties saules paneļus:

  • uzstādīšana – saules paneļu efektivitāte ir atkarīga no to izvietojuma. Ideālā gadījumā tie būtu jāuzstāda uz dienvidiem vērsta jumta ar minimālu ēnojumu. Profesionāli saules paneļu uzstādītāji novērtēs Tavu īpašumu, lai noteiktu optimālo paneļu izvietojumu;
  • valsts atbalsts – Latvijā pieejams valsts atbalsts saules paneļu iegādei, kas var ievērojami samazināt izmaksas, ja pieņem lēmumu iegādāties tos savam īpašumam.

Logu un durvju energoefektivitātes uzlabošana

Logi un durvis ir izplatīti siltuma zudumu avoti. Ieliekot jaunus logus un durvis ēkā, Tu vari uzlabot īpašuma kopējo energoefektivitāti. Veidi, kā to izdarīt:

  • dubults vai trīskāršs logu stiklojums – logi ar vairāku stiklu slāņiem nodrošina labāku siltuma izolāciju, kā arī samazina trokšņu līmeni telpās un loga kondensēšanos;
  • energoefektīvu durvju izvēle – veco durvju aizstāšana ar jaunu, turklāt energoefektīvu modeli var ievērojami novērst siltuma izplūšanu un aukstā gaisa iekļūšanu ēkā.

Īpašumu energoefektivitāte ir ne vien videi draudzīga izvēle, bet arī gudra rīcība finansiālās situācijas uzlabošanai, turklāt tā ir viens no galvenajiem faktoriem īpašuma vērtēšanā.

Efektīva apgaismojuma izvēle

Apgaismojums veido ievērojamu enerģijas patēriņu un izmaksas Tavā ikmēneša budžetā. Izvēloties energoefektīvākus apgaismojuma risinājumus, Tev ir iespēja samazināt savu tēriņus.

Apgaismojumam izvēlies:

  • LED spuldzes, kas patērē līdz pat 80 % mazāk enerģijas nekā tradicionālās kvēlspuldzes, turklāt tās kalpo daudz ilgāk;
  • viedo apgaismojuma sistēmu, ko var ieprogrammēt un vadīt attālināti. Tai var likt ieslēgties un izslēgties konkrētā laikā, samazinot nevajadzīgu enerģijas patēriņu.

Dažu savu paradumu maiņa

Dažas izmaiņas ikdienas darbībās var radīt būtisku enerģijas ietaupījumu. Energoefektivitāte var būt pavisam vienkārša. Veic mazus soļus, rīkojoties citādi:

  • pazemini termostata temperatūru tikai par grādu vai diviem un ievērojami ietaupi enerģiju, nemazinot savu komfortu;
  • izslēdz apgaismojumu un ierīces, kad tās nelieto;
  • mazgā apģērbu vēsākā ūdenī – ūdens uzsildīšana veido vērā ņemamu daļu no mazgāšanas ciklā patērētās enerģijas.

Īpašuma energoefektivitātes paaugstināšanai jāpieiet daudzpusīgi, uzlabojot sienu, durvju un logu izolāciju, optimizējot apkures sistēmu, ieviešot atjaunojamu enerģijas avotu, piemēram, saules paneļus, kā arī mainot dažus no saviem ikdienas paradumiem. Izprotot sava īpašuma energoefektivitātes klasi un veicot atbilstošus uzlabojumus, Tu vari ietaupīt finansiālos līdzekļus, kā arī samazināt ietekmi uz apkārtējo vidi. Izvēloties energoefektīvāku īpašumu vai ieviešot dažus pārdomātus uzlabojumus savā esošajā īpašumā, Tu rūpējies gan par tā rentabilitāti un ilgtspēju, gan savām ērtībām.

Paplašini savas iespējas dzīvot zaļāk ar Aizdevums.lv EKO kredīts 

Lai uzlabotu Tavas iespējas iegādāties videi draudzīgas iekārtas, tehnoloģijas un risinājumus, ar kuriem aprīkot savu mājokli, nodrošināt pārvietošanos, kā arī iegūt elektroenerģiju, Aizdevums.lv piedāvā finanšu pakalpojumu “EKO kredīts”. Tas paredzēts fiziskām personām, tostarp saimnieciskās darbības veicējiem. Tu vari gūt finansējumu no 1 000 līdz pat 20 000 EUR apmērā!

Vai zināji, ka ar EKO kredītu, Tev ir iespēja iegādāties tādas preces, kurām ir samazināta ietekme uz vidi un kuras radītas, lai mazinātu ekoloģisko pēdu, kā arī nodrošinātu ilgtspējīgus risinājumus vidē? Piemēram, energoefektīvas apkures iekārtas, saules paneļus, elektroauto vai hibrīdauto un citus mūsdienīgus, patēriņu samazinošus un klimata pārmaiņām piemērotus risinājumus.

Lai saņemt EKO kredītu, Tev jābūt vismaz 25 gadu vecam un oficiāli nodarbinātam. Aizdevums.lv speciālisti izvērtēs Tavu maksātspēju, darba stāžu, kā arī kredītvēsturi un citus būtiskus aspektus, lai pārliecinātos, ka esi atbildīgi izvērtējis savas saistības.

Tu vari parūpēties par sevi, neaizmirstot arī par apkārtējo vidi. Energoefektivitāte – tas nozīmē dzīvot zaļāk. Ar “EKO kredīts” Tu vari nodrošināt komfortu un samazināt savu ietekmi uz vidi!

Lasi arī citus bloga rakstus mūsu blogā!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.