Ģimenes budžets – kā plānot ģimenes izdevumus, no ikmēneša pirkumiem līdz pat ceļojumam?

Ģimene veiksmīgas budžeta plānošanas rezultātā dodas ceļojumā.

Ģimenes budžets un tā plānošana sniedz dažādus ieguvumus. Īstermiņā, plānojot savas ģimenes ikmēneša izdevumus, jums ir iespēja ietaupīt naudu uz dažādu ikdienas izdevumu pamata. Savukārt ilgtermiņā tas var palīdzēt īstenot ieceres, kurām līdz šim, iespējams, nebija pienācis īstais laiks vai nebija pieejami brīvi finanšu līdzekļi. Iepazīsties ar Aizdevums.lv apkopotajiem ģimenes budžeta plānošanas ieteikumiem un, iespējams, arī tu atradīsi ko noderīgu savas ģimenes ienākumu un izdevumu plānošanai!

Ģimenes budžeta plānošana – ar ko sākt
Tavs personīgais ģimenes budžeta kalkulators
Izveido plānu un pieturies pie tā

Kā iekrāt kam lielākam

Ģimenes budžeta plānošana – ar ko sākt

Iespējams, daudziem no mums ģimenes budžeta plānošana šķiet pašsaprotama, regulāri apkopojot ikmēneša ienākumus un izdevumus. Taču tikpat daudziem, gluži pretēji, ar to nebūt neiet tik gludi. Pirmkārt, problēmas var sagādāt pieturēšanās pie izvirzītajiem mērķiem, otrkārt, traucē arī neparedzēti izdevumi vai vajadzības, kuras izjauc iecerēto budžeta plānošanas gaitu. Ja tu meklē iespējas, kā to uzsākt vai uzlabot, iepazīsties ar mūsu piedāvātajiem ģimenes budžeta plānošanas soļiem!

Apzini šī brīža situāciju

Lai sāktu vai uzlabotu esošo ģimenes budžeta plānošanu, pirmais solis ir izvērtēt, kas jau šobrīd tiek darīts. Ja ģimenes budžeta plānošana šobrīd netiek veikta, tad tavs pirmais solis ir apdomāt, vai tavai ģimenei tas ir nepieciešams un kādi būtu potenciālie ieguvumi. Savukārt, ja finanšu plānošana jau tiek veikta, taču nesekmīgi, tad tavs pirmais solis ir saprast, kas ir galvenie kavēkļi, kuri traucē šo paradumu attīstīt tavā ģimenē. 

Vīrietis rokās tur spuldzīti blakus monētu kaudzītēm.

Izvirzi ģimenes budžeta mērķi

Ja tava ģimene nav uzsākusi ģimenes budžeta plānošanu, vai cenšas to izveidot par ikdienas paradumu, tad viens no veidiem, kā to sekmīgi īstenot, ir mērķa izvirzīšana. Šie mērķi var būt visdažādākie. Vieniem tie var būt saistīti ar ienākumu un izdevumu sabalansēšanu vai iekrājumu veidošanu, savukārt citiem – ar līdzekļu atrašanu sen lolotas idejas īstenošanai. Tāpēc, pirms sāc apkopot informāciju par savu, sava dzīvesbiedra vai citu ģimenes locekļu ienākumiem un izdevumiem, izvērtē un izvirzi savas ģimenes budžeta mērķi! Lai mājsaimniecība justu ietekmi no finanšu plānošanas ilgtermiņā, ir svarīgi izvirzīt reālistisku mērķi atbilstoši savām iecerēm, nevis šībrīža iespējām. Tādējādi tu motivēsi sevi un citus savas ģimenes locekļus pieturēties pie plānotā!

Aizdevums.lv – Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Izvēlies pareizo plānošanas veidu

Līdzīgi kā jebkurš cits ikdienas paradums arī ģimenes budžeta plānošanas veidi atšķirsies dažādu mājsaimniecību vidū. Piemēram, ir ģimenes, kuras stingri pieturas pie dažādām tradīcijām. Savukārt citi labprāt savu ikdienu plāno brīvāk. Tāpat ģimeņu vidū var atšķirties cilvēku skaits, kuru ienākumiem un izdevumiem ir jāseko līdzi. Tāpēc, lai plānošana būtu sekmīga, ir svarīgi izvērtēt, kāds ieņēmumu un izdevumu plānošanas un izsekošanas mehānisms būtu piemērots tieši jums. 

Viens no plašāk pazīstamākajiem (tradicionālākajiem) budžeta plānošanas veidiem ir ieņēmumu un izdevumu pārvaldības uzticēšana vienam cilvēkam, piemēram, izveidojot bankas kontu, kurā atbildīgais seko līdzi naudas plūsmai. Fleksiblākām mājsaimniecībām, kurās nav vienas atbildīgās personas, lieti var noderēt, piemēram, finanšu plānošanas aplikācija, kurā ikviens ver sekot līdzi ienākumiem un izdevumiem. Tāpēc, pirms sāc budžeta plānošanu, izvērtē, kāds modelis būtu piemērotāks tavai ģimenei. Iespējams, vari izvēlēties un ieviest savā ikdienā tādu plānošanas veidu, kas iesaista arī jaunākos ģimenes locekļus!

Tavs personīgais ģimenes budžeta kalkulators

Visvienkāršākais veids, kā veidot ģimenes budžetu un sekot līdzi izmaiņām tajā, ir izveidot vai izmantot jau esošu (piemēram, jau minēto aplikāciju) budžeta kalkulatoru, kuru ikviens no mums var pielāgot savām preferencēm. Piemēram, ja dod priekšroku plānošanai “uz papīra”, iekārto ģimenes budžeta plānotāju, kurā iegrāmato gan ieņēmumus, gan plānotos un reālos izdevumus. Turklāt, plānojot izdevumus plānotājā, vari ērti krāt arī čekus par veselības izdevumiem, kurus vēlāk pievienot gada ienākumu deklarācijai. Savukārt, ja dod priekšroku plānošanai digitālajā vidē, tad vari gan izvēlēties aplikāciju, gan izveidot vienkāršu budžeta kalkulatoru excel failā. Vienalga, kuru no ienākumu un izdevumu iespējām izvēlies, sāc ar sekojošo: 

• apkopo strādājošo ģimenes locekļu ienākumus, kā arī to, cik liela ienākumu daļa tiek veltīta kopējam budžetam. Alternatīvi vari apkopot tikai ienākumu daļu, kuru katrs ģimenes loceklis atvēl kopējam budžetam;
• saplāno ikmēneša izdevumus un to, cik lielu daļu no kopējā budžeta tie aizņem. Vienkāršākais veids, kā sadalīt izdevumus, ir veidot kategorijas: īre, pārtika, apģērbs, skolas/bērnudārza izmaksas, veselība, izklaide un neparedzēti izdevumi;
• saskaņo sevis izvirzīto ģimenes budžeta mērķi (ietaupīt, iekrāt, līdzsvarot) ar ikmēneša izdevumiem un ienākumiem, kā arī apdomā, kāda rīcība nepieciešama, lai īstenotu izvirzīto mērķi;
• katru mēnesi seko līdzi iztērētajam un izdari secinājumus par savas ģimenes naudas tērēšanas paradumiem.

Izveido plānu un pieturies pie tā

Ja esi izveidojis ienākumu un izdevumu plānu, kuru saskaņot ar izvirzīto mērķi, tad ir pienācis laiks testēt izveidoto plānu ar saviem ikdienas paradumiem. Pētījumi par cilvēku paradumiem izvirza dažādus pieņēmumus par to, cik ilgā laikā mēs varam attīstīt paradumu iesakņošanos. Taču, lai pārbaudītu vai tevis izveidotais plāns ir piemērots, izvirzi mērķi un, piemēram, trīs mēnešus centies pieturēties pie izvirzītā. Šādā veidā varēsi noskaidrot, pirmkārt, vai vari sekot līdzi paša izstrādātajam plānam, otrkārt, vai tas var kalpot tevis izvirzīto mērķu sasniegšanai un, treškārt, kā izveidotais budžets ietekmē tavus ikdienas paradumus. 

Pāris veic ģimenes budžeta plānošanu, lai dotos ceļojumā.

Kā iekrāt kam lielākam – ceļojumam vai pirmajai iemaksai auto iegādei

Ģimenes budžeta plānošana ir viens no veidiem, kā ikviena mājsaimniecība var atlicināt vai iekrāt līdzekļus, piemēram, ceļojumam vai pirmajai iemaksai lielākam pirkumam. Kāds ir vienkāršākais ceļš? Pirmkārt, iekļauj šos plānoto pirkumu/tēriņus tevis izvirzītajā mērķī. Otrkārt, izmantojot budžeta kalkulatoru, izvērtē iespēju atlicināt noteiktu naudas apjomu tieši šim mērķim. Treškārt, sekojot līdzi ikmēneša ienākumiem un izdevumiem, iespējams, radīsies iespēja šim mērķim pārvirzīt finanses no citām izdevumu kategorijām!

Vai tu esi sācis veidot savu ģimenes budžetu? Kurš no mūsu ieteikumiem ir noderīgs tev? Ja vēlies uzzināt arī citus noderīgus ieteikumus, iepazīsties ar mūsu finanšu padomu sadaļu!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.