Gaisa friteris – trends vai nepieciešamība?

Gaisa friteris tika radīta kā revolucionāra virtuves ierīce

Pēdējos gados karstā gaisa friteris (angliski – air fryer) jeb gaisa cepamkatls ir iemantojis popularitāti un kļuvis par bieži sastopamu iekārtu mūsdienu virtuvēs. Tā pievilcība slēpjas solījumā par veselīgāku ēdienu gatavošanu, ērtībām un daudzpusību maltīšu gatavošanā. Bet vai karstā gaisa friteris ir tikai modes lieta vai arī to jau var uzskatīt par nepieciešamību katras mājsaimniecības virtuvē? Šajā rakstā aplūkosim dažādus gaisa friteru aspektus, salīdzināsim ar tradicionālajiem, standarta eļļas friteriem un apskatīsim, vai šis tvaika friteris tiešām ir pelnījis pastāvīgu vietu arī Tavā virtuvē.

Gaisa friteru uzplaukums
Ieguvumi veselībai
Daudzpusība ēdiena gatavošanā
Ērtība un ātrums
Karstā gaisa friteris stājas pretī tradicionālajam eļļas friterim
Ne tikai street food ēdieni
Ja arī Tu vēlies ļauties radošajam virtuves eksperimentu garam
Gaisa friteris – modes lieta vai nepieciešamība

Gaisa friteru uzplaukums

Gaisa friteris tika radīta kā revolucionāra virtuves ierīce, kas solīja nodrošināt kraukšķīgu tekstūru ceptiem ēdieniem bez pārmērīgas eļļas lietošanas. Air friteris jeb gaisa cepamkatls, izmantojot karsto gaisa cirkulāciju, ļauj ēdienu pagatavot ar nelielu eļļas daudzumu. Tā rezultātā iemīļotā, tradicionāli ceptā, fritētā, maltīte top veselīgāka – šādā versijā tā kļūst daudz pievilcīga arī veselīgi domājošiem cilvēkiem, kam rūp ne vien garša, bet arī maltītes sastāvdaļas, pagatavošanas tehnika un ēdiena kaloriju skaits.

Ieguvumi veselībai

Viena no galvenajām gaisa fritera priekšrocībām ir tā spēja pagatavot veselīgākas maltītes. Ierastās fritēšanas metodes paredz ēdienu, piemēram, panētu gaļu vai frī kartupeļus jeb French fries, iegremdēt karstā eļļā. Tas ievērojami palielina ēdiena kaloriju daudzumu un lielāku taukvielu uzņemšanu. Savukārt gaisa friteri izmanto līdz pat 80% mazāk eļļas un palīdz samazināt kopējo kaloriju patēriņu un neveselīgo, lieko tauku uzņemšanu.

Vēl karstā gaisa friteris var samazināt kaitīgu savienojumu, piemēram, akrilamīda veidošanās risku. Akrilamīds ir kancerogēna viela, kas var rasties, gatavojot cieti saturošus produktus augstā temperatūrā, līdz ar to tas var būt kaitīgs veselībai. Izvēloties gaisa friteri, Tu vari iegūt drošāku alternatīvu tradicionālajai ēdiena fritēšanas metodei.

Viena no galvenajām gaisa fritera priekšrocībām ir tā spēja pagatavot veselīgākas maltītes.

Daudzpusība ēdiena gatavošanā

Gaisa friteri neaprobežojas tikai ar ēdienu cepšanu. Daudzi friteru modeļi piedāvā vairākas funkcijas, tostarp fritēšanu, cepšanu, grilēšanu, sautēšanu un pat grauzdēšanu. Šī daudzpusība padara gaisa friteri par daudzfunkcionālu ierīci, kas var aizstāt vairākas citas virtuves iekārtas, ietaupot gan vietu virtuvē, gan naudu. No kārdinošiem frī kartupeļiem un vistu spārniņiem līdz pat pufīgiem keksiņiem un gardiem dārzeņiem – iespējas ēdienu pagatavošanā ar friteri ir bezgalīgas.

Ērtība un ātrums

Vēl viena būtiska gaisa fritera priekšrocība ir tā ērtība. Tas ātri uzkarst un pagatavo ēdienu veiklāk nekā parastās krāsnis. Aizņemtiem cilvēkiem vai ģimenēm tas nozīmē vairāk brīva laika. Kurš gan vēlas pavadīt ilgu laiku virtuvē, gatavojot maltīti, kas tiek apēsta 10 minūtēs! Karstā gaisa friteris ir viegli tīrāms un mazgājams, bieži tā daļas ir mazgājamas trauku mazgājamā mašīnā, kas vēl vairāk padara to par ērti izmantojamu ierīci.

Karstā gaisa friteris stājas pretī tradicionālajam eļļas friterim

Lai gan gaisa friteris sniedz daudz priekšrocību, salīdzināsim to ar tradicionālo eļļas friteri, lai izprastu to atšķirības.

Gatavo veselīgāk

Jau minējām, ka gaisa friteris gatavošanas procesā izmanto ievērojami mazāk eļļas nekā parastais eļļas friteris, līdz ar to tas neapšaubāmi ir veselīgāka alternatīva. Tradicionālā fritēšana jeb angliski sauktā deep frying metode maltīti var papildināt ar simtiem nevajadzīgu kaloriju, galvenokārt, absorbētās eļļas dēļ. Savukārt gaisa friteris samazina lieko kaloriju un tauku uzņemšanu, neliekot atteikties no iemīļotajiem ēdieniem ar kraukšķīgu tekstūru, kas arī ir fritēto maltīšu gardākā īpašība.

Garša un tekstūra

Gaisa friterī gatavotā ēdiena garša un tekstūra var nedaudz atšķirties no eļļas friterī pagatavotā ēdiena. Lai gan gaisa friteri rada kraukšķīgu ārējo slāni, daži apgalvo, ka tas nespēj nodrošināt dziļu, bagātīgu garšu, ko var baudīt maltītēs, kas gatavotas tradicionālajos friteros. Lai nu kā, viedokļi šajā jautājumā dalās – daži uzskata, ka šī atšķirība garšā ir nenozīmīga, turklāt air friteris sniedz ieguvumus veselībai.

Gatavošanas ātrums un apjoms

Eļļas friteri parasti spēj pagatavot vairāk porciju īsākā laikā nekā lielākā daļa gaisa friteru. Tiem ir priekšrocības, ja jāpagatavo daudz porciju ātrāk, tomēr tirgū jau pieejami mūsdienīgi, ar lielāku kapacitāti izstrādāti gaisa friteri, kas spēj apmierināt, piemēram, lielu ģimeņu gatavošanas vajadzības vai lieliski der gadījumos, kad jāpagatavo maltīte ne tikai sev, bet arī dažiem viesiem.

Izmaksas un uzturēšana

Gaisa friteri parasti ir dārgāki nekā tradicionālie eļļas friteri, tomēr tie var būt ekonomiskāki, ja raugāmies ilgtermiņā. Pateicoties mazākam eļļas patēriņam, gaisa friteri ir ilgtspējīgāks variants, nostādot tos līdzās eļļas friteriem. Gaisa friteri ir arī vieglāk tīrāmi – nereti tā daļas var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, savukārt eļļas fritera uzturēšana var būt sarežģīta, laikietilpīga un dārgāka, jo nepieciešams lielāks eļļas daudzums produktu gatavošanai. Arī eļļas maiņa tradicionālajos friteros ir nozīmīgs faktors, jo nākas apdomāt variantus, kur šo izmantoto eļļu likt.

Aizdevums.lv Naudas kredīts līdz 15 000 EUR

Ne tikai street food ēdieni

Vai zināji, ka gaisa cepamkatlos lieliski izdodas ne vien kārdinošie street food ēdieni, bet arī, mums ierastāki ēdieni, piemēram, kotletes, keksiņi, kūkas, dažādi olu ēdieni, tostarp cieti vārītas olas, pankūkas un pat pašcepta maize? Šķiet, ka gaisa friteris ir domāts tiem, kam patīk eksperimentēt virtuvē un domāt arvien jaunas fritera izmantošanas iespējas. Izdomai un iespējām nav gala! Karstā gaisa fritera receptes ir tik daudzpusīgas, ka grūti būs izvēlēties tikai vienu – savu mīļāko recepti.

Ja arī Tu vēlies ļauties radošajam virtuves eksperimentu garam

Pirms izvēlies savu karstā gaisa friteri, iesakām aplūkot karstā gaisa fritera atsauksmes internetā vai apjautāties draugiem un kolēģiem. Jo atšķirīgāki viedokļi – jo labāk! Iespējams, ka šādi atklāsi, kurš modelis vai zīmols ir kā radīts tieši Tev. Ja vēlies paplašināt ierasto ēdienu daudzveidību savā virtuvē, gatavojot ar gaisa jeb tvaika friteri, iespējams, Tev patiks Aizdevums.lv piedāvājums Naudas kredīts.

  • Izvērtē savas iespējas kredīta atmaksāšanā,
  • aizpildi e-pieteikumu vai piesakies kādā no 9 klientu nodaļām, vai zvani pa tālruni 1858,
  • izvērtē savas iespējas kredīta atmaksāšanā,
  • paraksti līgumu klientu nodaļā vai attālināti un
  • jau pēc 15 minūtēm saņem aizdevumu, kuru varēsi likt lietā, piemēram, gaisa fritera vai kādas citas sen kārotas virtuves tehnikas iegādei.

Aizdevums.lv naudas kredītam internetā var pieteikties ikviens no 20 gadu vecuma, kam ir regulāri ikmēneša ienākumi un pastāvīga darbavieta. Pirms līguma izstrādes, rūpīgi tiek izvērtēti klienta esošie ienākumi un spēja kredītu atmaksāt, kā arī viņa kredītvēsture un citas esošās kredītsaistības. Tev ir iespēja saņemt aizdevumu no 300 līdz pat 15 000 eiro ar atmaksas termiņu no 6 mēnešiem līdz pat 7 gadiem. Procentu likme ir atkarīga no vēlamās aizdevuma summas un termiņa.

Gaisa friteris – modes lieta vai nepieciešamība

Gaisa friteris ir pierādījis, ka tas ir kas vairāk nekā tikai modes lieta. Tas spēj nodrošināt veselīgākas iepriekš neveselīgās maltītes, daudzpusību un ērtības, tādēļ to var uzskatīt par vērtīgu papildinājumu jebkurā virtuvē. Ja vien Tev patīk gatavot (bet nevēlies to darīt stundām ilgi), gaisa friteris nāks palīgā Tavos šefpavāra cienīgajos meistardarbos.

Par veselību domājošiem cilvēkiem gaisa friteris ir nepieciešamība, jo tas ļauj pagatavot neveselīgos fritētos ēdienus daudz veselīgākā izpildījumā. To, vai gaisa friterim jābūt arī Tavā virtuvē, nosaka individuālās vajadzības un vēlmes, tomēr droši var teikt, ka gaisa friteris ir uz palikšanu, jo sniedz gana daudz ieguvumu – plašāku pagatavojamo maltīšu klāstu un veselīgāku fritēto ēdienu izpildījumu.

Labu apetīti!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.