Elektroauto uzlādes stacijas punkti Latvijā – izplāno savu maršrutu

Pēdējos gados elektrisko transportlīdzekļu popularitāte strauji pieaug

Pēdējos gados elektrisko transportlīdzekļu popularitāte strauji pieaug, veicinot dabai draudzīgāku pārvietošanos un tehnoloģisko sasniegumu attīstību. Šajā ziņā neatpaliek arī Latvija – arī te uzplaukst elektroauto piemērota infrastruktūra un pati tehnika – elektroauto uzlādes stacijas, elektroauto piedāvājumi auto tirdzniecībā, elektroauto noma un citas par un ap elektroauto saistītas tēmas. Arvien pieaugošais elektroauto skaits uz ceļiem radījis nepieciešamību pēc plašas elektroauto uzlādes stacijas tīkla. Šajā rakstā ieskatīsimies tēmā, kā plānot savus braucienus pa Latviju, lai elektroauto uzlādes stacijas būtu pa ceļam.

Elektroauto uzlādes stacijas Latvijā
Labs izbrauciens sākas ar plānu
Idejas ērtākam izbraucienam
Elektroauto uzlādes iespējamā attīstība Latvijā

Elektroauto uzlādes stacijas Latvijā

Latvija ir apņēmusies nodrošināt ilgtspējīgu attīstību un samazināt oglekļa pēdu. Daļa no šīs apņemšanās ir arī tā, ka valsts ir veikusi ievērojamus ieguldījumus infrastruktūrā, kas nepieciešama elektrotransporta atbalstam. Elektroauto uzlādes stacijas karte jeb tīkls Latvijā strauji paplašinās, sniedzot autovadītājiem lielākas ērtības un drošības sajūtu. Šeit pieejama nacionālā ātrās uzlādes tīkla staciju e-mobi karte. Uzlādes staciju tīklu uztur VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD), mājaslapā e-mobi.lv un e-mobi lietotnē atradīsi informāciju par uzstādītajām uzlādes stacijām un to statusu. Pašreiz Latvijā atrodas 141 ātrās uzlādes stacijas. Elektroauto uzlādes stacijas nodrošina arī uzņēmumi, piemēram, “Eleport”, “Elektrum Drive” un dažas degvielas uzpildes stacijas “Virši”. Kā atrast sev tuvāko uzlādes staciju? PlugShare ir pieejama informācija par visām stacijām, kur iespējama uzlāde.

Pirms dodies ceļā, apdomā!

Kaldinot plānus, apdomā arī šīs tēmas:

  • uzlādes staciju veidi
    Latvijā ir pieejami dažādi elektroauto uzlādes staciju veidi, tostarp ātrās uzlādes jeb līdzstrāvas (DC) stacijas un standarta / lēnās jeb maiņstrāvas (AC) uzlādes stacijas. Ātrās uzlādes stacijas parasti atrodas gar galvenajiem autoceļiem un pilsētās, savukārt lēnās uzlādes stacijas biežāk sastopamas dzīvojamos un komerciālos

  • uzlādes apmaksa
    Uzlādes tīklos maksāšanas metodes var atšķirties. Dažās stacijās ir nepieciešama lojalitātes karte vai pakalpojuma sniedzēja mobilā lietotne; dažās stacijās uzlādi varēsi apmaksāt gan uzreiz ar maksājumkarti gan arī pēcāk, kopā ar citiem rēķiniem. Ar maksāšanas iespējām aicinām iepazīties, jau plānojot braucienu. Vēl jāņem vērā, ka veicot ātro uzlādi, visbiežāk būs jāmaksā par minūtēm, bet lēno – par patērētajām kilovatstundām. Elektroauto uzlādes cenas jeb maksa par uzlādes pakalpojumu, piemēram, e-mobi stacijās ir apskatāma emobi.lv un e-mobi lietotnē.

Ceļošana pa Latviju ar elektroauto kļūst arvien ērtāka, pateicoties pieaugošajam elektromobiļu uzlādes staciju tīklam.

Labs izbrauciens sākas ar plānu

Plānojot ceļojumu pa Latviju ar elektroauto svarīgi jau iepriekš aplūkot ne tikai maršrutus, apskates objektus, ēšanas vietas un naktsmītnes, bet arī uzlādes staciju atrašanās vietas, kas atrodas Tavā iecerētajā maršrutā.

Zemāk minētas četras pilsētas, kas varētu būt Tev pa ceļam jau šovasar:

Rīga

Rīga ir elektromobiļu uzlādes staciju centrs. Pilsēta, kā jau galvaspilsēta, ir labi aprīkota gan ar ātrās, gan lēnās uzlādes stacijām. Ja gatavojies atrasties pašā pilsētas sirdī, tajā atradīsi vairākus uzlādes punktus:

  • pie Vērmanes dārza, Kr. Barona iela 12;
  • pie Vanšu tilta, Muitas iela 4;
  • Krasta ielā 93 u.c.

Ja būsi īpaši vērīgs, dažviet Rīgā pamanīsi arī bezmaksas elektroauto uzlādes iespējas. Lūkojies, piemēram, pie populārākajiem tirdzniecības centriem (“Akropole”, “Spice”, “Alfa”, “IKEA” u.c.)

Jūrmala

Došanos uz Jūrmalas plašajām pludmalēm, iespējams apvienot arī auto uzlādi. Jūrmalā pieejami vairākas uzlādes stacijas, šeit minētas tikai divas:

  • Majori, Jomas iela 4
    Vieta, kas atrodas Jūrmalas centrā un nodrošina ne vien ērtu piekļuvi pludmalei un citiem objektiem, bet arī auto uzlādei.
  • Kauguri, Talsu šoseja 66
    Šis uzlādes punkts ir ideāls tiem, kas dodas tālāk uz rietumiem, piemēram, uz Tukumu vai Talsiem.

Sigulda

Sigulda ir plaši pazīstama ar savām skaistajām ainavām un vēsturiskajiem objektiem. Tā ir obligāta apskates vieta ikvienam Latvijas dabas un kultūras mīļotājam ne tikai zelta rudenī, bet arī vasarā. Kad pēdējoreiz esi apmeklējis kādu koncertu Siguldas pilsdrupās?

Siguldā ir vairāki uzlādes punkti. Šī uzlādes stacija atrodas pilsētas centrā, ko ieskauj burvīgas kafejnīcas, apskates objekti un kultūras centrs “Devons”:

• Siguldas pilsētas centrs. Pils iela 10.

Aizdevums.lv EKO kredīts līdz 20 000 EUR

Liepāja

Mūsu rietumu piekrastē esošā pilsēta Latvijas apceļotājus vilina baudīt savas varenās pludmales, ekskursiju maršrutus, īpašas maltīšu baudīšanas vietas un kultūras dzīvi. Pilsētas centrā pieejami vairāki uzlādes punkti, nodrošinot vieglu piekļuvi pilsētas viesiem un iedzīvotājiem:

  • Jūras iela 16,
  • Klaipēdas iela 83A u.c.

Idejas ērtākam izbraucienam

Lai nodrošinātu patīkamu ceļošanas pieredzi, zemāk esam minējuši dažus padomus elektromobiļu uzlādes staciju izmantošanai Latvijā:

  1. Plāno auto uzlādi jau iepriekš. Pirms ceļojuma uzsākšanas izplānojiet elektromobiļu uzlādes staciju atrašanās vietas gar savu maršrutu. Izmantojiet lietotnes un vietnes, kas sniedz reāllaika informāciju par staciju pieejamību un statusu.
  2. Pārbaudi uzlādes staciju saderību ar savu auto. Pārliecinies, ka uzlādes stacijas, kuras plāno izmantot, ir saderīgas ar Tavu transportlīdzekli. Lielākā daļa staciju atbalsta plaši izmantotās Type 2 savienotājus un CCS/CHAdeMO ātrās uzlādes stacijas, taču vienmēr iesakām pārliecināties divreiz.
  3. Pārbaudi sava auto akumulatora līmeni vairākkārt. Seko līdzi akumulatora līmenim un plāno tā uzlādi, pirms paliec nekurienē. Labāk uzlādē auto laikus, īpaši tad, ja dodies uz attālākām pilsētām, kur uzlādes iespējas var būt ierobežotas.
  4. Nepalaid garām būtisku informāciju. Seko līdzi uzlādes tīklu sniedzēju jaunumiem un pievienojies tiešsaistes kopienām, kas pulcē elektroauto vadītājus Latvijā. Tā gūsi vērtīgu ieskatu un padomus par uzlādes infrastruktūras izmantošanu.
  5. Iepazīsti pakalpojumu sniedzējus, kas atrodas ap izvēlētā auto uzlādes punktu. Izmanto auto uzlādes laiku, lai izpētītu tuvākās apskates vietas, paēstu vai iepirktos. Daudzas uzlādes stacijas atrodas interesantu objektu tuvumā. Izmanto laiku lietderīgi, apvienojot uzlādi ar brīvā laika aktivitātēm.

Elektroauto uzlādes iespējamā attīstība Latvijā

Latvijas apņemšanās paplašināt elektroauto infrastruktūru ir novērojama turpmākajos attīstības projektos. Gan valdība, gan privātais sektors nepārtraukti darbojas pie uzlādes staciju skaita palielināšanas, to pieejamības uzlabošanas un atjaunojamo enerģijas avotu integrēšanas. Drīzumā Latvijā varēsim novērot šādu attīstību:

  • Ātrās uzlādes tīkla paplašināšanos. Plānots paplašināt ātrās uzlādes tīklu gar galvenajiem valsts autoceļiem un lauku apvidos. Tas būtiski uzlabos garu distanču ceļojumus elektroauto vadītājiem ne vien Latvijas mērogā, bet arī Baltijā un Eiropā.
  • Viedās uzlādes risinājumi. Viedo uzlādes risinājumu ieviešana ļaus efektīvāk izmantot esošo infrastruktūru. Šīs sistēmas varēs līdzsvarot slodzi uz tīklu, sniegt lietotājiem reāllaika datus un optimizēt uzlādes ilgumu.

Ceļošana pa Latviju ar elektroauto kļūst arvien ērtāka, pateicoties pieaugošajam elektromobiļu uzlādes staciju tīklam. Plānojot savu maršrutu un izmantojot pieejamos resursus, Tu vari doties ekoloģiski draudzīgā ceļojumā pa Latvijas skaistākajām vietām. Neatkarīgi no tā, vai vēlies baudīt rosīgu Rīgas dzīvi, mierpilnas pludmales Jūrmalā vai Liepājā vai skaistās Siguldas ainavas, Latvijas elektroauto infrastruktūra ir gatava Taviem ceļojumiem. Nākotne elektroauto vadītājiem Latvijā izskatās daudzsološa.

Lai atvieglotu elektroauto un citu videi draudzīgu iekārtu, tehnoloģiju un risinājumu iegādi, Aizdevums.lv fiziskām personām, tostarp arī saimnieciskās darbības veicējiem, piedāvā finanšu pakalpojumu EKO kredīts. Tu vari iegūt finansējumu līdz pat 20 000 EUR apjomā. Plašāk par EKO kredīts uzzini šeit.

Vai esi jau ieplānojis savu šīs vasaras izbraucienu par Latvijas gleznainākajām vietām? Izplāno maršrutu, uzlādē auto un dodies ceļā baudīt neatkārtojamo Latviju!

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.